first_img Year:  Area:  1989 m² Area:  1989 m² Year Completion year of this architecture project Social Housing ArchDaily Photographs 2013 Save this picture!© Tim Van de Velde+ 28 Share “COPY” “COPY” 2013 CopySocial Housing, Adaptive Reuse•Izegem, Belgium Projects Architects: Architect Lieven Dejaeghere Area Area of this architecture project Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770503/social-housing-refurbishment-in-izegem-architect-lieven-dejaeghere Clipboard Social Housing Refurbishment in Izegem / Architect Lieven Dejaeghere Belgium ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/770503/social-housing-refurbishment-in-izegem-architect-lieven-dejaeghere Clipboard photographs:  Tim Van de VeldePhotographs:  Tim Van de VeldeSave this picture!© Tim Van de VeldeRecommended ProductsFiber Cements / CementsEQUITONEFiber Cement Facade Panel NaturaFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersFiber Cements / CementsApavisaTiles – Nanofusion 7.0Text description provided by the architects. The client is a local social housing company (named Izegemse Bouwmaatschappij), operating in a town with approximately 27.000 inhabitants. The company rents at present about 450 different housing facilities. The company has sold approximately 950 housings in the past.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe core business of the company consists in developing social housing facilities destined for renting at social target groups at lower prices (corresponding Flemish regulations). The project “Heilig Hartschool” is developed for housing single tenants.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe fact that de social housing company works in a local area, creates an intense relationship with the local authority. The idea to transform the old school took place in a common forum, which take place every quarter of a year.Save this picture!New Houses Floor PlanThe “Izegemse Bouwmaatschappij” finds it important challenge that the housing programme offers an added value, not only for the users, but also to the environment.  Save this picture!© Tim Van de VeldeThe project concerns the rezoning of a former school site. The two main wings and the gatehouse on the street side were restored and converted to a total of seventeen social housings.Save this picture!New Houses Floor PlanOn the south east side the estate was further supplemented with five new terraced houses that follow the materiality and volume of the existing school buildings. The central outdoor space was re-proportioned by hardening a part in order to resemble the earlier playground, and furthermore a park has been created.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe school has a great historical value for the town and his “male” inhabitants. The school has also a unique history (f.e. during the Great War). It is very important to preserve that singularity. Maintaining the facades of het buildings is always essential to preserve that singularity.  Save this picture!© Tim Van de VeldeTo conserve the authentic character and the “collective memory” of the school, the supporting walls, the frame-and door openings and the roofs have been kept intact.Save this picture!Transformated Classrooms Floor PlanThe rezoning of the school in a residential area prevents the potential need for reallotment. After all, every classroom is rezoned as one residential unit. Just like in former times the classrooms provided access to the playground, the residential units now provide access to the central outdoor space.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe challenges to transform an old location in a place which offers all contemporary comfort for de later users are multiple : implementing housing regulations (f.e. satisfy different requirements), solve technical barriers, developing a common view in relationship with the neighbourhood, financial feasibility, …Save this picture!© Tim Van de VeldeWith this rezoning we are aiming to preserve the historical nature of the Heilig Hartschool. In order to organize the living units within the classrooms, for example a separate bedroom, a bathroom and a kitchen, we used greenhouse glass walls. These walls provide both a physical and partly visual separation, but ensure that the original classroom as a nicely proportioned space remains palpable and visible.Save this picture!© Tim Van de VeldeThe idea of the “bring in” project is tot revalue the proposed area as a social lodging-project with a qualitative public space and sufficient possibility of “accessibility”.Save this picture!© Tim Van de VeldeAmbitions:-      Preservation and fortify the spatial quality’s of the exterior and the interior of the former “Heilig Hart School”.-      The number of houses and housing types must be in proportion to the ability of the site to bear this; there is choosen for one bedroom types in the class-rooms and two bedrooms types at the newly constructed houses.Save this picture!© Tim Van de VeldeProject gallerySee allShow lessMonocle 24 Visit Richard Neutra’s Residences in Los AngelesArchitecture NewsGymnasium Dieppe / Chabanne and Partners ArchitectsSelected ProjectsProject locationAddress:Izegem, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Social Housing Refurbishment in Izegem / Architect Lieven DejaeghereSave this projectSaveSocial Housing Refurbishment in Izegem / Architect Lieven Dejaeghere CopyAbout this officeArchitect Lieven DejaeghereOfficeFollowProductsWoodSteelBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureSocial HousingRefurbishmentAdaptive reuseIzegemBelgiumPublished on July 22, 2015Cite: “Social Housing Refurbishment in Izegem / Architect Lieven Dejaeghere” 22 Jul 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Cross HairlinePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Mirage®SinksThe Splash LabTrough Sink – Monolith A SeriesSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Helmkehof Cultural CenterBathroom AccessoriesBradley Corporation USAWashroom AccessoriesConcrete FloorsSikaDecorative Floor CoatingsMetal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsFluropon® Coating in Thaden SchoolWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for Partition WallsMineral / Organic PaintsKEIMMineral Wood Stain – Lignosil®-VeranoDoorsdormakabaEntrance Doors – MAGNEOSinksECOPIXELWashbasin – Light Basin LTBMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *