first_imgCopyMixed Use Architecture, Housing•New York, United States ArchDaily Mixed Use Architecture United States CopyAbout this officeBIGOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingJersey CityNew YorkUnited StatesPublished on September 08, 2016Cite: “VIΛ 57 West / BIG” 08 Sep 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Saint-Gobain is not responsible for, and expressly disclaims liability for, damages of any kind arising out of use, reference to or reliance on any information contained on this site. No guarantee is given by Saint-Gobain that the information is correct, complete or up-to-date or will not infringe any copyright or other intellectual property right and Saint-Gobain does not endorse any of the information contained on this site. Although the ArchDaily website may provide links to other internet resources, including web sites, Saint-Gobain is not responsible for the accuracy or content of information in these sites. Links from the ArchDaily website to third-party sites do not constitute an endorsement by Saint-Gobain of the parties or their products or services.Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemRailing / BalustradesMitrexIntegrated Photovoltaic Railing – BIPV RailingMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialPlastics / FibersRodecaTranslucent Building Elements in Downton Primary SchoolSkylightsVELUX CommercialModular Skylights – LonglightBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – One-offAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsBoardsStructureCraftStructural Panel – Dowel Laminated TimberThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelDoorsJansenSmoke Control Door – Economy 60Louvers / ShuttersShade FactorExternal Venetian BlindsMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?曼哈顿高层住宅 VIΛ 57 West / BIG是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Manufacturers: Fritz Hansen, Vitro®, Allstate Rubber Flooring, Construction Specialties, FUJITEC, Southside Precast Products, Energia Solar, PPG IdeaScapes Products translation missing: en-US.post.svg.material_description “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794950/via-57-west-big Clipboard Photographs:  Iwan Baan , Nic Lehoux Manufacturers Brands with products used in this architecture project Projects VIΛ 57 West / BIGSave this projectSaveVIΛ 57 West / BIG ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/794950/via-57-west-big Clipboard Architects: Bjarke Ingels Group Area Area of this architecture project Year:  2016 Photographs VIΛ 57 West / BIG Partners In Charge:Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen, Beat SchenkProject Architect:David BrownHeight:450 ftClient:The Durst OrganizationBig Team:Christoffer Gotfredsen, Dominyka Mineikyte, Felicia Guldberg, Aleksander Tokarz, Alessio Valmori, Alvaro Mendive, Benjamin Schulte, Daniel Sundlin, Hongyi Jin, Julian Liang, Justyna Mydlak, Laura Youf, Lauren Turner, Lucian Racovitan, Maya Shopova, Steffan Heath, Stanley Lung, Tara Hagan, Thilani Rajarathna, Valentina Mele, Yi Li, Alessandro Ronfini, Birk Daugaard, Celine Jeanne, Eivor Davidsen, Florian Oberschneider, Gabrielle Nadeau, Gül Ertekin, Ho Kyung Lee, Julianne Gola, Marcella Martinez, Maria Nikolova, Mitesh Dixit, Nicklas A. Rasch, Ola Hariri, Riccardo Mariano, Sheela Maini Søgaard, Sören Grünert, Tiago Barros, Tyler Polich, Valerie Lechene, Xu LiCollaborators:SLCE Architects, Starr Whitehouse, Thornton Tomasetti, Dagher Engineering, Langan Engineering, Hunter Roberts, Enclos, Philip Habib & Associates, Vidaris, Nancy Packes, Van Deusen & Associates, Cerami & Associates, CPP, AKRF, Glessner Group, Brandston PartnershipProject Leader, Interiors:David BrownProject Manager, Interiors:Beat SchenkTeam, Interiors:Christoffer Gotfredsen, Ho Kyung Lee, Hongyi Jin, Lauren turner, Tara Hagan, Thomas Fagan, Valentina Mele, Aaron Hales, Alessandro Ronfini, Brian Foster, Ivy Hume, Jenny Chang, Mina Rafiee, Rakel Karlsdottir, Tiago BarrosCity:New YorkCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Iwan BaanText description provided by the architects. VIΛ 57 West, designed by BIG-Bjarke Ingels Group for the Durst Organization, introduces a new typology to New York City: the Courtscraper. The 830 000 sq ft highrise combines the density of the American skyscraper with the communal space of the European courtyard, offering 709 residential units with a lush 22 000 sq ft garden at the heart of the building.Save this picture!© Iwan BaanVIΛ occupies nearly a full city block at the corner of West 57th Street and the West Side Highway, with uninterrupted views towards the Hudson River Park and the waterfront. The Durst Organization commissioned BIG to design a building for the site in the spring of 2010, and construction commenced in 2011. The 32-story building has welcomed residents since May 2016 with the construction completing this Fall. Earlier this year, the Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) named VIΛ the Best Tall Building in the Americas as part of its 2016 Tall Buildings Award.Save this picture!© Nic Lehoux“We are very excited about the building, and the activity has exceeded our expectations in terms of velocity and the rents. We always were thrilled with the building but even more so now.” Douglas Durst, The Durst OrganizationSave this picture!DiagramSave this picture!DiagramThe VIΛ Courtscraper is a hybrid between the European perimeter block and the traditional American highrise. The building peaks at 450 feet at its north-east corner, thereby maximizing the number of apartments and graciously preserving the adjacent Helena Tower’s views of the river. VIΛ’s volume changes depending on the viewer’s vantage point. From the west, it is a hyperbolic paraboloid or a warped pyramid. From the east, the Courtscraper appears to be a slender spire. Save this picture!© Iwan BaanThe shared green space at the heart of the block is derived from the classic Copenhagen ‘urban oasis’. The courtyard has the exact same proportions as Olmsted’s park, just 13,000 times smaller – a bonsai Central Park. In a similar accumulation of natural landscapes, the courtyard transforms from a shaded forest in the east, to a sunny meadow in the west. Designed by landscape architecture firm Starr Whitehouse, it features 80 newly planted trees and lawns, and 47 species of native plant material.Save this picture!© Iwan Baan“In recent decades, some of the most interesting urban developments have come in the form of nature and public space, reinserting themselves back into the postindustrial pockets, freeing up around the city; the pedestrianization of Broadway & Times Square; the bicycle lanes, the High Line and the industrial piers turning into parks. Located at the northern tip of the Hudson River Park, VIΛ continues this process of greenification allowing open space to invade the urban fabric of the Manhattan city grid. In an unlikely fusion of what seems to be two mutually exclusive typologies – the courtyard and the skyscraper, the Courtscraper is the most recent addition to the Manhattan skyline.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. Save this picture!© Iwan BaanBy keeping three corners of the block low and lifting the north-east portion of the building, the courtyard opens views towards the Hudson River and brings the low western sun deep into the block. While the courtyard is a private space and a sanctuary for residents, it can still be seen from the outside, creating a visual connection to the greenery of the Hudson River Park. Save this picture!© Iwan BaanThe building is predominantly residential units of different sizes with cultural and commercial program at the street level and the second floor. The lower levels of VIΛ have a strong relationship to the courtyard. The lobby is connected directly to the courtyard via a grand stair which invites residents into the courtyard space. The generous amenities at VIΛ include lounges and events spaces, a golf simulator, movie screening room, a pool, a basketball court, gym and exercise studios, and game rooms for poker, ping pong, billiards and shuffle board, and are all constructed around the courtyard to create a strong physical and visual connection between the interior and exterior communal spaces. Save this picture!© Iwan BaanSave this picture!© Iwan BaanAt the upper levels, the apartments are organized on a fishbone layout, orienting the homes towards the view of the water. Large terraces are carved into the warped façade to maximize views and light into the apartments, while ensuring privacy between the residents. Save this picture!© Iwan BaanSave this picture!Longitudinal SectionSave this picture!© Iwan BaanThe material concept for the interior design of the project is “Scandimerican”, another layer of the European-American hybridity. They blend classic modern Scandinavian material sensibility blended with local New York materials. The primary materials of the apartments are oak wood floors and cabinets, and white porcelain tiles in the bathrooms.Save this picture!© Iwan BaanAs an ultimate union of Scandimerican design, the event spaces feature the Via57 chair, designed in collaboration with BIG and KiBiSi for Danish heritage brand, Republic of Fritz Hansen. The design translates the distinct tetrahedronal shape of the building into a multi-functional piece of furniture, bringing a piece of the Manhattan skyline into shared spaces for VIΛ residents. Save this picture!© Iwan BaanThe building also features a complementing eight-story sculpture by Stephen Glassman entitled “Flows Two Ways,” anchored on the façade of the adjacent Helena tower. Once completed, the ground floor commercial space will host such public amenities as a restaurant from the Livanos Restaurant Group, a Landmark Theatres movie cinema and the first U.S. retail store for the American Kennel Club.Save this picture!© Nic LehouxProject gallerySee allShow lessCall for Submissions: ADD AWARDS 2016OpportunitiesPhotographer Raphael Olivier Explores the Suspended Reality of North Korea’s Sociali…Articles Share Area:  830000 ft² Year Completion year of this architecture project “COPY” Save this picture!© Iwan Baan+ 34 Sharelast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *